Τι κάνει η ζέστη στη ρακέτα μας;

Είναι καλό το εργοστασιακό πλέξιμο της ρακέτας;
08/12/2021
Η Ρακέτα σε φόρμα
08/12/2021
Είναι καλό το εργοστασιακό πλέξιμο της ρακέτας;
08/12/2021
Η Ρακέτα σε φόρμα
08/12/2021

Διαβάστε το θα σώσει τις χορδές σας

Οι θερμοκρασία ανεβαίνει αυτές τις ημέρες και έτσι είπαμε να σας προλάβουμε με το παρακάτω άρθρο μας για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Αφήνετε μόνιμα το thermobag με τις ρακέτες σας στο πορτ μπαγκάζ για να τις έχετε πάντα μαζί σας; Μεγάλο λάθος!

Ίσως σκεφθείτε:

“Μα καλά εγώ τις βλέπω μια χαρά. Τι μπορεί να πάθει ο γραφίτης και το πλαστικό υλικό των χορδών; Εξάλλου παίζω πάντα μεσημέρι με υψηλές θερμοκρασίες, το ίδιο δεν είναι;”

Στις περιπτώσεις θερμοκρασιών άνω των 25 βαθμών Κελσίου το αυτοκίνητο μας μετατρέπεται σε κλίβανο και μπορεί να αγγίξει και τους 60 βαθμούς Κελσίου. Ο γραφίτης της ρακέτας μας σ’ αυτές τις θερμοκρασίες δεν αλλοιώνεται. Ανάμεσα όμως στις ίνες γραφίτη υπάρχει ένα άλλο υλικό απαραίτητο στη συνοχή τους, οι εποξικές ρητίνες. Και είναι αυτές που στις υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να μαλακώνουν, μαλακώνοντας έστω και λίγο και τη ρακέτα.

Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται από τις χορδές πλησιάζει στον 1 τόνο έτσι μπορούμε να φανταστούμε την καταπόνηση του πλαισίου μιας, κατά κάποιο τρόπο, “μαλακωμένης” ρακέτας. Μια ξύλινη ρακέτα σε τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να υποστεί στρέβλωση ή και να σπάσει. Με τις νέες τεχνολογίες τέτοια περιστατικά έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Προσοχή όμως: Λάθη στο πλέξιμο ή πλέξιμο κατώτερης ποιότητας ειδικά κάτω από τέτοιες συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν ρωγμώσεις σε συγκεκριμένα σημεία ή ακόμα και σπάσιμο της ρακέτας σας!

Τι κάνει η ζέστη στις χορδές

Παρατηρείστε τα καλώδια της ΔΕΗ σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και φανταστείτε ότι και οι χορδές χαλαρώνουν κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτή η χαλάρωση συμβαίνει γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τα μόρια να κινούνται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ενός από το άλλο. Αυτό προκαλεί την αύξηση του μήκους.

Η χαλάρωση όμως αλλοιώνει ανεπανόρθωτα την τάση των χορδών μας. Αποτέλεσμα:

1. Δυσάρεστα ασαφή και “σπογγώδη” αίσθηση όταν χτυπάμε το μπαλάκι.

2. Η ικανότητα γρήγορης επαναφοράς των χορδών μετά την κρούση έχει πλέον αλλοιωθεί σημαντικά.

3. Η επαναφορά σε φυσιολογικές θερμοκρασίες δεν πρόκειται να συνεφέρει τις χορδές σας, ακόμα και αν οι χορδές δείχνουν κάπως πιο σφικτές.

 

Ποιός ο ρόλος των thermobags

Τα μονωτικό υλικό των thermobag προστατεύουν τις ρακέτες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνετε το σάκο-thermobag με τις ρακέτες στο αυτοκίνητό σας για περισσότερο από μια ώρα.

Ο RacketSpecialist σας προτείνει

• Το καλοκαίρι μην αφήνετε τις ρακέτες στο πορτ-μπαγκάζ για περισσότερο από μια ώρα.

• Στο ταξίδι προτιμείστε να τις έχετε στον κλιματιζόμενο χώρο του αυτοκινήτου.

• Όταν παίζετε βρείτε μια σκιά για το σάκο με τις ρακέτες σας ή τουλάχιστον σκεπάστε τον με την πετσέτα σας.

• Οι αθλητές επιβάλλεται να αφήνουν τους σάκους πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος και αυτό καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Να θυμάστε: όπως δεν θα αφήνατε τον παγωμένο σας καφέ, το αναψυκτικό, ακόμα και το κινητό σας στον ήλιο, έτσι δεν θα πρέπει να αφήνετε ή να ξεχνάτε και το σάκο με τις ρακέτες σας!

Το άρθρο αποτελεί αναθεωρημένη αναδημοσίευση από τη στήλη μας RacketSpecialist με τίτλο “Ένοχος η ζέστη” που φιλοξενείται στο ειδησεογραφικό τενιστικό site tennis24. Μπορείτε να το διαβάσετε και στο http://tennis24.gr

en_US