1ο Παιδικό Τουρνουά Τένις από τον Ο.Α. Μαγνησίας
08/12/2021
Meet the club player’s Hawk-Eye
08/12/2021

Ποιο από όλα;

Υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός παικτών του τένις που δε γνωρίζουν τη διαφορά ή μπερδεύουν το replacement grip, το overgrip και το grip. O Racketspecialist, Πέτρος Μπίρης δίνει απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, βοηθώντας να κατανοήσετε περισσότερο το πολύ σημαντικό μέρος της ρακέτας σας.Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς (τους υπόλοιπους) αναφερόμαστε καθημερινά και στα 3 παραπάνω με την ίδια λέξη: “Grip” και αφήστε τους άλλους να... μαντεύουν!Λοιπόν, το σημείο αλλά και ο τρόπος που κρατάτε τη ρακέτα σας ονομάζεται διεθνώς grip (σε τενιστικά βιβλία μπορεί να το συναντήσετε και ως handle).Το grip λοιπόν ή λαβή της ρακέτας σας αποτελείται από στρώματα: Ξεκινώντας από το εσωτερικό, το κατώτερο στρώμα είναι το ίδιο το υλικό της ρακέτας (γραφίτης, ή αλουμίνιο αν πρόκειται για μεταλλική ρακέτα) και έχει σχήμα σχεδόν ορθογώνιου παραλληλόγραμμου τουλάχιστον στις ρακέτες γραφίτη.Πάνω σε αυτό τα εργοστάσια εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνικές για να προσδώσουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής.

Το υλικό που χρησιμοποιούν ευρέως είναι η πολυουρεθάνη σε διαφορετικές ποιότητες και σκληρότητες. Με μια άκρως απαιτητική σε ευθυγράμμιση διαδικασία, η πολυουρεθάνη στερεοποιείται δίνοντας το τελικό οκταγωνικό σχήμα της λαβής και διακρίνεται από το χαρακτηριστικό μπεζ χρώμα. Άλλες εταιρίες πάλι χρησιμοποιούν ζεύγος παλετών (σχεδόν μαύρου χρώματος) για να δώσουν αυτό το σχήμα στη λαβή που σημαίνει ευκολία αλλαγής μεγέθους του grip (grip size) στην ίδια ρακέτα.

Στις ελαφριές ρακέτες η πολυουρεθάνη είναι η πλέον ακατάλληλη γιατί προσθέτει περιττό βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρίες δίνουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής απλά χρησιμοποιώντας τον γραφίτη της υπόλοιπης ρακέτας. Η περίπτωση αυτή ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό ανθρακί χρώμα.

Η παλάμη μας βέβαια δεν θα άντεχε για πολύ τη βίαιη τριβή και τα σοκ κρούσης έτσι οι εταιρίες τυλίγουν επιμελώς το replacement grip ακριβώς πάνω στη γυμνή επιφάνεια της λαβής. Φανταστείτε μια “ταινία” με την εσωτερική της πλευρά της να αποτελείται από ένα αφρώδες υλικό και αυτοκόλλητη επιφάνεια.

Αυτή η πλευρά τυλίγεται πάνω στη γυμνή οκτάπλευρη επιφάνεια. Η εξωτερική της επιφάνεια έχει ευχάριστη αίσθηση και το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από την ποιότητα των υλικών. Τα συνηθέστερα χρώματα είναι κυρίως το μαύρο, σπανιότερα το λευκό και ακόμα πιο σπάνια το μπεζ (όταν το υλικό είναι φυσικό δέρμα.

Το replacement grip (ή και basic grip) είναι σχετικά παχύ, έτσι το ξεχωρίζετε πολύ εύκολα από το overgrip που, όπως υποδηλώνει τo πρώτο συνθετικό (over), τυλίγεται ακριβώς πάνω από το replacement grip και είναι και κατά πολύ λεπτότερο. Μάλιστα η κολλώδης επιφάνειά περιορίζεται μόνο στην αρχή του, μόνο και μόνο για να κάνει ευκολότερη την τοποθέτησή του πάνω στο replacement grip.

Η χρήση του overgrip είναι απολύτως απαραίτητη, έτσι οι εταιρίες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία με το καθένα τους να έχει ιδιότητες που καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιομορφίες της κάθε παλάμης. Είναι διαθέσιμα σε πλήθος χρωμάτων και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο αξεσουάρ της λαβής της ρακέτας μας. Επειδή είναι σχετικά οικονομικό σε σχέση με το replacement grip μπορείτε, και πρέπει, να το αλλάζετε συχνά. Ίσως να το ακούσετε και ως “αντιϊδρωτικό” και αυτό γιατί ένας από τους βασικούς λόγους που το κάνουν σημαντικό είναι η ικανότητά του να απορροφά αποτελεσματικά τον ιδρώτα και να προσφέρει σίγουρο κράτημα στη ρακέτα. Εγκυκλοπαιδικά το “σίγουρο κράτημα” θα το συναντήσετε με τον αγγλικό όρο “gripping”.

Στην καθημερινότητα οι παίκτες συνήθως αναφέρονται στο replacement (basic) grip απλά ως grip, στο overgrip είτε ως overgrip ή και πάλι ως grip, στον τρόπο που κρατάτε τη ρακέτα σας και πάλι ως grip (τι grip χρησιμοποιείς) και στο μέγεθος του grip και πάλι ως grip (τι grip έχει η ρακέτα σου;)

Μη σας φανεί λοιπόν παράξενο αν ακούσετε “άλλαξες grip στη ρακέτα σου;”

Τώρα μπορείτε να μαντέψετε!

en_US