Πότε αλλάζουμε χορδές;

Χαμηλές θερμοκρασίες
08/12/2021
Διαγράμμιση στα γήπεδα του Wimbledon
08/12/2021

Xορδές: η μηχανή της ρακέτας μας!

Γιατί οι χορδές αποτελούν τη μηχανή της ρακέτας μας

Για να αναδείξει τις δυνατότητές της μια ρακέτα στα χέρια του χρήστη χρειάζεται και την κατάλληλη μηχανή. Τον ρόλο της μηχανής έχουν αναλάβει οι χορδές. Η κατάλληλη επιλογή χορδής και τάσης αποτελούν βασικό παράγοντα απόδοσης και απόλαυσης του αθλήματος που πολλές φορές κάνουν ακόμα και μια φτηνή ρακέτα να παίζει καλύτερα από μια ακριβή!  Όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει αυτή τη μηχανή να την διατηρούμε σε καλή κατάσταση και ένας είναι ο τρόπος: με την αλλαγή των χορδών όσο συχνά χρειάζεται. Με απτά παραδείγματα θα σας δώσω να καταλάβετε το πώς και το γιατί αυτής της προγραμματισμένης αλλαγής χορδών που με την ελαστικότητα και την ικανότητα γρήγορης επαναφοράς τους, επιστρέφουν την ενέργεια στο μπαλάκι την ώρα της κρούσης.

Πώς αυτή η μηχανή φθείρεται με την πάροδο του χρόνου;

Οι χορδές όμως τείνουν να χάνουν αυτή την ελαστικότητά τους και την ικανότητα γρήγορης επαναφοράς ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείτε την ρακέτα σας! Μην ξεγελιέστε, επειδή οι χορδές μπορεί να δείχνουν τεντωμένες ή “άφθαρτες”, σύνδρομο των μοντέρνων πολυεστερικών χορδών, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή δεν θα διώχνουν την μπάλα κάτι που στο εξωτερικό αναφέρεται στην κυριολεξία, ως “play dead”. Η φθορά είτε εμφανής είτε όχι, κάνει την χορδή να επιμηκύνεται επιπλέον του αρχικού μήκους αλλά και να χάνει σημαντικό μέρος της διαμέτρου της σε πολλά σημεία. Απλά φανταστείτε πώς συμπεριφέρεται ένας χαλαρωμένος και μερικώς κομμένος σύνδεσμος στο σώμα μας που έχει χάσει και μέρος της ελαστικότητάς του!

Τι νιώθετε στο παιχνίδι σας με… πεσμένη μηχανή

Στο χέρι σας νιώθετε αυτό το χαλάρωμα της χορδής σαν “μαλάκωμα” η αλήθεια όμως είναι ότι η επαναφορά της είναι τώρα πιο αργή, πιο αδύναμη και ακόμα πιο μεγάλη σε εύρος. Το αποτέλεσμα αυτής της μεγαλύτερης αλλά και πιο αργής επαναφοράς απλά σημαίνει ότι αν η χορδή φτάσει στα όρια της κατά την κρούση παραμένει για μεγαλύτερο χρόνο σε αυτή τη “νεκρή” θέση, αναγκάζοντας την κατά πολύ πιο σκληρή ρακέτα να δουλέψει πολύ περισσότερο προσπαθώντας μάταια να επιστρέψει την ενέργεια στο μπαλάκι

Πως θα εξακριβώσετε αυτή την πτώση

Το dead play των χορδών είναι εμφανέστατο κυρίως στα βολέ, όπου δεν ασκείτε ιδιαίτερη επιτάχυνση στη ρακέτα. Οι χορδές θα πρέπει να αποδείξουν-επιδείξουν το έργο τους, με εσάς να νιώθετε συχνά ότι το μπαλάκι καταλήγει σχεδόν...στα πόδια σας χωρίς να έχετε κάνει κάτι λάθος. Πολλοί πάλι θα νιώθετε το χέρι σας “βαρύ” μετά το παιχνίδι, προπομπό τραυματισμών. Χτυπήστε και μερικές δυνατές μπάλες και θα καταλάβετε άμεσα αυτή την πτώση.

Οπτικά θα δείτε τις χορδές να μετακινούνται αισθητά περισσότερο, δείγμα της χαλάρωσής τους, εκτός ίσως από τα πολυεστερικές χορδές που, ενώ είναι πιο ανθεκτικές στην μετακίνηση, έχουν το ρεκόρ πτώσης. Με παρατηρητικότητα επίσης μπορείτε να εντοπίσετε τον αντίκτυπο των χαλαρωμένων-επιμηκυσμένων χορδών στις πλαστικές υποδοχές των χορδών (grommets), όπου λίγες ή πολλές θα έχουν σκιστεί μην αντέχοντας το έξτρα εύρος μιας αδυνατισμένης χορδής και τη μεγάλη οπισθοχώρηση κατά την κρούση. Σπάνια μπορεί να διακρίνετε και πολύ λεπτές τριχοειδείς ρωγμώσεις στην βαφή της ρακέτας σας λίγο πιο πάνω από την λαβή ή εσωτερικά του κεφαλιού της ρακέτας. Προκαλούνται από την μικρή ελαστικότητα και επαναφορά των πεσμένων χορδών που λειτουργούν σαν “απόχη” και με την οριακή οπισθοχώρησή τους κατά την κρούση μικραίνουν την συνολική περιφέρεια του στεφανιού της ρακέτας οδηγώντας παράλληλα τον σκελετό να βγαίνει πιο συχνά από το επιτρεπτό εύρος λυγίσματος.

Βέβαια η τεχνική πλεξίματος είναι επίσης σοβαρή αιτία των παραπάνω. Όσο μάλιστα πιο χαμηλής ποιότητας είναι το σέρβις της ρακέτας σας, τόσο πιο σύντομα θα συμβαίνει αυτό το χαλάρωμα και με ακόμα μεγαλύτερες και εμφανείς συνέπειες.

Η πτώση της μηχανής σε αριθμούς:

Αν και αυτός ο χρόνος “νεκρής παραμονής” έχει αυξηθεί από την αρχική τιμή κατά μόλις 2-3 χιλιοστά του δευτερολέπτου (με την συνολική παραμονή κατά την κρούση λίγο παραπάνω από τα 5/1000 του δευτερολέπτου), είναι αρκετός ώστε να προκαλέσει έλλειψη δύναμης και κοντρόλ καθώς και, ίσως την σημαντικότερη αιτία tennis elbow, golf elbow, προβλημάτων καρπού και ώμου, ένα θέμα στο οποίο θα ρίξουμε άπλετο φως σε επόμενο μας άρθρο.

Στα εργαστήρια υπάρχουν πολλοί τρόποι εντοπισμού της πτώσης των χορδών, όμως αρκεί να θυμάστε τα παρακάτω:

1. Οι περισσότερες συνθετικές χορδές χάνουν περισσότερο από το 50% της ενέργειάς τους σε 6 μήνες ή και λιγότερο, ακόμα και αν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου και την διατηρείτε σε ιδανικές συνθήκες.

2. Η ταχύτητα πτώσης εξαρτάται από την συχνότητα και στυλ παιχνιδιού, τον καιρό, το είδος της χορδής και την ρακέτα. Γενικά θα πρέπει να αλλάζετε χορδές μετά από 50 ώρες παιχνιδιού ή κάθε 6 μήνες, ότι έρθει πρώτο. Ένας απλός κανόνας είναι: όσες φορές την εβδομάδα παίζετε τόσες φορές τον χρόνο κατ’ ελάχιστο να αλλάζετε τις χορδές.

3. Πριν από σημαντικά match να αλλάζετε πάντα τις χορδές στην ρακέτα σας.

4. Τα συνθετικά υλικά πολυμερίζονται με την πάροδο του χρόνου.

en_US