Η Ρακέτα σε φόρμα

Τι κάνει η ζέστη στη ρακέτα μας;
08/12/2021
Wimbledon 2015
08/12/2021
Τι κάνει η ζέστη στη ρακέτα μας;
08/12/2021
Wimbledon 2015
08/12/2021

Βασικό κομμάτι είναι το Grip

Σε προηγούμενο άρθρο, ο συνεργάτης του Tennis24 και ειδικός στις ρακέτες, Πέτρος Μπίρης, μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με τα grip της ρακέτας. Στο παρόν άρθρο, ο racketspesialist, μας βοηθάει να κρατήσουμε σε φόρμα τη ρακέτα μας, ξεκινώντας από το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εσάς και τη ρακέτα, τη λαβή και έχει καθιερωθεί ως grip. Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τη συντήρηση της αγαπημένης μας ρακέτας που, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί για τον καθένα μας την προέκταση του χεριού μας. Και όπως συντηρούμε το αυτοκίνητό μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και γι αυτήν, αν φυσικά θέλουμε να την χαιρόμαστε όπως όταν την αγοράσαμε.

Το παιχνίδι, οι καιρικές συνθήκες, ο χρόνος αλλά και… τα νεύρα μας αφήνουν τα χνάρια τους στο “όπλο” μας που χωρίς μια περιοδική συντήρηση δεν θα διατηρήσει για πολύ καιρό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την οποία την επιλέξαμε. Πάρτε λοιπόν στα χέρια τη ρακέτα σας και ελάτε να παρατηρήσουμε μαζί αυτά τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος και η χρήση.

Ας αρχίσουμε από τη λαβή και ακριβέστερα από το basic grip ή απλά grip της ρακέτας, σύμφωνα με την διεθνή ορολογία, ή αλλιώς της ταινίας που καλύπτει μια “γυμνή” λαβή (διαβάστε σχετικό άρθρο μας με τίτλο: Grip. Ποιό από όλα).

Σύνθεση του grip

Ίσως δεν έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντική είναι η συχνή αλλαγή του grip, όμως εξετάζοντας ένα συνθετικό grip θα δούμε ότι αποτελείται από στρώσεις υλικών. Η εσωτερική στρώση έχει κολλητική ταινία για να σταθεροποιείται κατά την τοποθέτησή της στη ρακέτα σας. Η τελευταία στρώση είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με την παλάμη μας, η οποία είναι και η πιο λεπτή και ευαίσθητη στην φθορά.

Μεταξύ αυτών μια ή περισσότερες στρώσεις μαλακού υλικού (συνήθως PU) που δίνει στο grip και το απαραίτητο πάχος.

Η διαφορά μεταξύ ενός καινούργιου και ενός χρησιμοποιημένου grip

Σε μια καινούργια ρακέτα το grip έχει μια στιλπνή όψη και ευχάριστο, σταθερό πιάσιμο (gripping). Η χρήση όμως θα κάνει αυτή την στιλπνότητα να χαθεί και μαζί της και το άλλοτε σταθερό και ευχάριστο gripping της ρακέτας μας. Σίγουρα όλοι μας έχουμε δει το grip ρακετών υπερβολικά φθαρμένων αφού οι χρήστες τους δεν έχουν το έχουν αλλάξει και ας έχει φανεί το εσωτερικό της λαβής!

Το grip κυριολεκτικά “σιδερώνεται” σε συνδιασμό με το σφίξιμο και τον ιδρώτα σας

Μπορεί η χρήση overgrip να “κρύβει” τα εμφανή σημάδια φθοράς του grip αλλά ο ιδρώτας σε συνδιασμό με το σφίξιμο της λαβής κυριολεκτικά το “σιδερώνουν” μικραίνοντας τόσο το τελικό μέγεθος της λαβής όσο και την ικανοποιητική απόσβεση κραδασμών. Ο ιδρώτας σας το έχει εμποτίσει και έτσι ακόμα και όταν έχει στεγνώσει, τα εναποθηκευμένα άλατα προοδευτικά μεταβάλλουν την απόδοσή του κάνοντάς το και πιο λεπτό και ιδιαίτερα σκληρό.

Εστία μικροβίων

Μη βιαστείτε και πάλι να πείτε ότι χρησιμοποιείτε overgrip. Σε αυτή την περίπτωση απλά θα πρέπει να αλλάζετε πολύ πιο συχνά τα overgrips. Θα σας πείσουμε αρκεί να σας πούμε ότι το λερωμένο grip και overgrip συνοδευόμενα από χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή, είναι σύμφωνα με μελέτες η ιδανικότερη εστία μικροβίων, όπως ίσως να ξέρετε ότι είναι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας!

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το grip

Στο Wimbledon του 2014 είδαμε ότι τον Andy Murray με το καθημερινό πλέξιμο των ρακετών του να αλλάζει όχι μόνο τα overgrip αλλά και τα grip όλων των ρακετών του, εσείς όμως κρατείστε αυτό: Ένας πολύ γενικός κανόνας είναι ότι τα grips θα πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο ή και πιο συχνά ανάλογα με τη χρήση και με τα πρώτα σημάδια φθοράς.

Φωτογραφικά παραδείγματα

en_US